Mruk Petersa rozpoznaje ofiary po "kolorze" elektrycznym

14 listopada 2018, 12:39

Mruk Petersa (Gnathonemus petersii) dysponuje elektroreceptorami i narządami elektrycznymi, które pozwalają mu nawigować w otoczeniu. Okazuje się, że różne obiekty mają dla niego różne "barwy" elektryczne. Ryba wykorzystuje je do odróżniania ulubionego pokarmu - larw komarów - od innych drobnych zwierząt czy roślin.



Uruchomiono najpotężniejszy symulator ludzkiego mózgu

6 listopada 2018, 11:49

Na University of Manchester uruchomiono SpiNNaker, najpotężniejszy na świecie komputer neuromorficzny, czyli maszynę, która ma naśladować pracę mózgu. Spiking Neutral Network Architecture składa się z miliona rdzeni obliczeniowych i 1200 połączonych płyt głównych.


Tłuste ryby zmniejszają objawy astmy u dzieci

5 listopada 2018, 14:47

Jedzenie tłustych ryb, takich jak łosoś, pstrąg czy sardynki, zmniejsza objawy astmy u dzieci.


© azrainman

Oceany wchłaniają więcej energii, niż sądziliśmy

5 listopada 2018, 10:03

Przez ostatnie ćwierć wieku każdego roku światowe oceany pochłaniały 150-krotnie więcej energii niż ludzkość produkuje w formie energii elektrycznej. Badania przeprowadzone przez naukowców z Princeton University i Scripps Institution of Oceanography na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego wskazują, że oceany bardzo mocno się ogrzały, to zaś sugeruje, że Ziemia jest bardziej wrażliwa na emisję gazów cieplarnianych niż dotychczas sądzono.


Ma być szybciej, bezpieczniej i bardziej energooszczędnie

29 października 2018, 10:29

Profesor Andreas Malikopoulos z University of Delaware wykorzystuje teorię kontroli do opracowania algorytmów dla autonomicznych samochodów. Pojazdy zarządzanie tymi algorytmami nie tylko pozwolą na pozbycie się sygnalizacji świetlnej i będą przestrzegały ograniczeń prędkości, ale również zaoszczędzą paliwo i szybciej dotrą na miejsce.


Kilka kwiatków w pomieszczeniu robi dużą różnicę

18 października 2018, 05:13

Rośliny doniczkowe, np. bluszcz czy skrzydłokwiat, znacząco poprawiają jakość powietrza w domach czy biurach.


Nie trzeba ćwiczyć czy mniej solić, a ciśnienie spada

17 października 2018, 11:01

Naukowcy z Uniwersytetu w Toledo (Ohio) odkryli, że zwiększając dostawy kwasu 3-hydroksymasłowego, można z powodzeniem regulować nadciśnienie, nie zmniejszając spożycia sodu i nie zwiększając dawki ruchu.


Mieszkańcy Wyspy Wielkanocnej pili wodę z brzegu oceanu

11 października 2018, 05:31

Głównym źródłem wody dla mieszkańców Wyspy Wielkanocnej (Rapa Nui) była woda głębinowa wydobywająca się na powierzchnię u brzegów oceanu, stwierdzili naukowcy z State University at New York (SUNY). Uczeni zmierzyli koncentrację soli w wodzie przybrzeżnej, by zbadać, czy woda ta nadaje się do picia


Proteza sama zwalczy infekcje jamy ustnej

10 października 2018, 05:17

Powszechnie występujące infekcje jamy ustnej mogą być zwalczane za pomocą „doładowywanych” żywic zabijających bakterie i grzyby. Naukowcy z Manchester Metropolitan University poinformowali o znalezieniu sposobu na poradzenie sobie np. z kandydozami


Solna cywilizacja Majów

9 października 2018, 09:48

W Belize odkryto pozostałości dawnej warzelni, które zapewniają wskazówki, jak w szczycie cywilizacyjnym Majowie produkowali, przechowywali i handlowali solą.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy